באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…

היחידה לחקלאות וחדשנות גולן
סיכום תצפית ראשונית לבחינת בעיית החלשות הקליפה באפטרינה
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה רחבה באופן יחסי של פרי (בעיקר נקטרינה אך גם באפרסק) בגולן, בו נצפית החלשות של הקליפה עד כדי קילופים שטחיים בשכבת הקליפה החיצונית ואף התפרקות ממש של ציפת הפרי בחלק מהמקרים. אותם קילופים/שריטות בפרי נצפים רק לאחר שהפרי עבר במערך המיון. על פניו נראה כי הזנים "ביג טופ"/יוסי וארגמן הינם הזנים בהם התופעה נצפית באופן רחב יותר.
ממיפוי קצר נראה כי היקף הבעיה בבתי האריזה מגיע בשנים קשות לכ-10% .השנה בעונת 2021 התופעה נצפתה הרבה פחות אך עדיין היתה קיימת. בשנים האחרונות נערכו מספר תצפיות לבחינה של סיבת התופעה. ההנחה הראשונית סברה שמכיוון שהתופעה נראית רק לאחר מעבר במערך המיון, הגורם לבעיה הוא מכאני- כלומר גורם כלשהו במערך עצמו. הכיוון הראשוני היה מברשות הסירוק של האפרסק אך סיבה זו ירדה מהאפשרות להיות גורם הנזק הראשוני מכיוון שהנזק נצפה גם בנקטרינה שלא עברה תחת המברשות. נבחנה אפשרות גם של "פציעה" של הפרי במהלך המעבר דרך רכיב כלשהו במערך, אך עדיין זה לא מסביר את הבעיה הרוחבית במספר בתי אריזה באזור ואת הופעת המקרים בבת אחת בכל האזור.
כיוון נוסף שנבחן הינו פיטופתולוגי, כלומר גורם פטרייתי בבתי האריזה או פטריה המצויה ע"ג הפרי בעודו על העץ, אשר גורם לפציעה בפרי, שבאה לידי ביטוי רק לאחר מעבר במערך המיון. בחלק מבתי האריזה בוצע חיטוי של המערך, במטרה למנוע אילוח אפשרי של הפרי. במקרים אלו לא נצפו הבדלים בפירות שעברו מיון לפני חיטוי או לאחריו.
This Post Has 0 Comments