באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…

באדיבות אתר מרעה גולן
אנשי המרלבורו של הגולן
רחש של התרגשות עבר בקהל כשהוא נכנס ופסע אל מרכז הזירה בנחת ושלווה השמורות רק לאותם שמכירים בערך עצמם. הצופים סקרו בעניין את גופו הצעיר הבנוי בצורת חץ, את עורו המבריק ששרירים ושומן ניכרים מתחתיו בשילוב מושלם ואת רגליו המאסיביות. כולם חיכו בדריכות לקריאת הכרוז. "עגל שרולה 22 של משק שניידר מחיר התחלתי 5,000 ש"ח". כעשרה שלטים הונפו באויר והכרוז התחיל לעלות "100, 200, 300 … 6,000" לאט לאט ככל שעלה המחיר ירד מספר השלטים וכשהגיע המחיר ל-20,000 נותרו רק "קשת" ו"רמגש" מונפים.

ציפור לא צייצה, עשב לא זע ואת האויר ניתן היה לחתוך בסכין קצבים כשהמספרים המשיכו לעלות והשניים נשארו יציבים מסרבים להכנע בדו קרב שנדמה כאילו לא יגמר עד שאחד המשקים יפשוט רגל. "24,800, 900, 25,000" צעק הכרוז, סוף סוף הורידו קשת את השלט ורמת מגשימים הוכרזו כזוכים הגדולים והמאבק העסקי הפך באחת לערימת בוקרים מחייכים כאילו זכו בפייס.
מכירת העגל היתה שיאו של האירוע השנתי של אגודת 'מרעה' המאגדת בתוכה את רוב בוקרי ונוקדי הגולן. מידי שנה הם נפגשים בשלהי הקיץ ליום של חולצות פלנל, בירה, בשר ומכירה פומבית של עגלי טיפוח. "הכל התחיל בתור אירוע גיבוש לחברי האגודה" מספר תום חזן, מנכ"ל אגודת 'מרעה', "היינו נפגשים בשביל האוירה והקשר הבינאישי בין החברים. בשלב מסויים רצינו להכניס תוכן מקצועי יותר ואז עלה רעיון לעשות מכירה פומבית של פרי הרבעה. יש לנו בגולן מספר משקים שעוסקים בטיפוח וזאת היתה הזדמנות להכנסה בשבילם ולשיפור העדר בשביל שאר הבוקרים. צריך להבין שפר הרבעה טוב זה הדבר הכי חשוב בעדר כי הגנטיקה שהוא מעביר לעגלים קריטית למוצר הסופי שנקבל. אנחנו מבינים היום שכדי להצטיין חייבים להשקיע בטיפוח ושיפור מתמיד של העגלים בעדר".
"המשקים שמטפחים נותנים לכל פר תעודת זהות מפורטת. מי היו ההורים שלו, מה הנתונים שיש לו, כמה משקל הוא עלה, המבנה הפיזי ועוד פרטים שחשובים לנו כבוקרים כדי למקסם את העדר. לשמחתי משקי הטיפוח שלנו עושים עבודה מצויינת ככה שבשנים האחרונות השמועה עשתה כנפיים ומגיעים גם בוקרים מחוץ לגולן. סה"כ נמכרו באירוע 35 עגלים שיהפכו מהר לפרי הרבעה מצטיינים בעדרים השונים".
תום חזן (38), בן גבעת יואב, הוא קאובוי דור שני שהצטרף למשק המשפחתי לפני כעשור. "אבא שלי ריכז את הענף עוד כשגבעת יואב היה מושב שיתופי. כשהם התפרקו הוא רכש חצי מהעדר ויצא לדרך עצמאית. אני נולדתי לתוך זה ועבדתי איתו הרבה כשהייתי נער. אחרי הצבא החלטתי לחזור ומאז אני כאן מנהל את העסק".
שם המשחק זה שליטה. בוקר טוב חייב לדעת מה קורה עם הפרות והעגלים בכל רגע ובכל מקום. יש לנו 10,000 דונם שטח מרעה מהסמך לאורך המורדות המערביים ועד אזור כנף. זה שטח עצום שקל מאד לאבד עליו שליטה. להיות בוקר זה אורח חיים. זה להתאים את עצמך לעדר, להיות תמיד זמין לבלת"מים. פה יש המלטה קשה, שם עגל הוכש על ידי נחש, איזה מטייל השאיר שער פתוח והפרות בורחות או חלילה פרצה שריפה. בקיצור זה לחיות את השטח 24/7".
אוקיי גידלת עדר לתפארת, איך משווקים אותו לעולם?
“בתור התחלה כל מגדל בוחר את הזנים שלו ומשווק עצמאית לסוחרי בשר. בשנת 2010 קמה קבוצת מגדלים וייסדה את אגודת 'מרעה' שהמטרות שלה הן שיתוף פעולה, העברת ידע, הוזלת תשומות ועזרה הדדית כמו גם יצוג מול רשויות, מתוך הבנה שכשאנחנו מאוחדים וחזקים מתייחסים אלינו אחרת. זה לא היה פשוט כי בכל זאת אנחנו בוקרים אבל לאט לאט אנשים ראו את היתרונות על פני החסרונות. במקביל ראינו איך משנה לשנה המחיר שאנחנו מקבלים עבור הבשר יורד בגרף לינארי ישר וכואב ואז התלבטנו מה עושים. היו חברים שהציעו לחסום את הכנסת עם פרות והיו שחשבו שכדי לשרוד אנחנו צריכים פשוט להיות הכי טובים ולהביא לצרכן את הבשר הכי איכותי שיש”.
באותו שלב עלה רעיון להתאגד גם בצד השווקי שיחבר את איכות הבשר שלנו עם המותג ‘גולן’ שאגב הוא מותג חזק מאד. הקמנו את הקואופרטיב 'מרעה גולן' כאשר הקו המרכזי מכוון לבריאות העדר ורווחת בעלי החיים. במסגרת החיפושים ומחקר השוק שעשינו נתקלנו בתו איכות שנקרא 'חי בריא' זה סוג של תקן שמגדיר את אופן גידול הפרות. בגדול אנחנו משתדלים כמה שפחות להפריע למהלך הטבעי של העדר. הרבעות והמלטות טבעיות בשטח, גמילה בגיל מאוחר, אנטיביוטיקה רק כשממש חייבים ועוד”.
“לשמחתי השוק מחפש בשר כזה, אנשים היום מודעים לרווחת בעלי החיים. הם רוצים לדעת מה נכנס להם לפה ואיפה הוא הסתובב. למדנו מושגים כמו farm to table, או nose to tail ואנחנו מכוונים לשם. כדי לשפר את הרווחיות אנחנו מתרחבים גם הלאה בשרשרת הערך. ובעתיד אני שואף לפתוח אטליז משלנו ולסמן את הבשר שלנו בתעודת זהות גנטית כך שהלקוח יכול לוודא שהבשר שהוא קנה אכן הגיע מהעדרים שלנו בגולן. זה סיפור גדול ששווה לעשות עליו כתבה נפרדת”.
“רק לעשות סדר כי אנשים מתבלבלים. אגודת ‘מרעה’ כוללת את רוב הבוקרים והנוקדים בגולן. בצידה הקמנו קואופרטיב שווקי בשם ‘מרעה גולן’ בו חברים רק חלק מהבוקרים שמשווקים יחד תחת תו איכות ‘חי בריא’.

יש מתח מובנה בין הבוקרים לפיתוח היישובים בגולן, הרי כל הרחבה וכל דונם מטע בא בעצם על חשבונכם.
"זה נכון טכנית אבל חשוב להסביר שאנחנו לא מתנגדים להגדלת היישובים או ליישום תקן הנחלה החדש. מעבר לפרנסה הבוקרים שומרים על השטחים הפתוחים בגולן ועל המשילות. אם זה ציד בלתי חוקי, גנבי עתיקות, עבירות של איכות סביבה, פלישות או נטיעות לא חוקיות אנחנו העיניים של המדינה במקומות שהרשויות פחות נוכחות בהם ותרומתנו לפיתוח הגולן לא פחותה מענפים אחרים".
איך זה לעבוד עם אבא ועוד בוקר?
חזן מחייך. "זה בהחלט אתגר. הוא התפרנס מזה שנים והתמקצע ברמה הגבוהה ביותר ואז מגיע הילד ומתחיל לקחת כוון ופתאום יש פה שני ראשים לעסק. אבל אני מוקיר את האימפריה שהוא הרים בשתי ידיים ושאני לא הייתי יכול לעשות בעצמי אם הייתי מתחיל היום מאפס. הוא מצידו למד לסמוך עלי ועל שיקול דעתי ולהנות מהטכנולוגיה שאני מכניס ושחוסכת לנו הרבה משאבים. בסוף המשפחה מעל לכל אז צריך ללמוד ולהשקיע בריקוד העדין הזה ואם עברנו 10 שנים בלי להרוג אחד את השני אז כנראה שהכל בסדר".
This Post Has 0 Comments