באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
כשחקלאות מסורתית פוגשת את חקלאות העתיד
שותפות חינוכית בין רשת רוח הגולן, מכון שמיר והיחידה לחקלאות וחדשנות בגולן
תלמידי ותלמידות רגבים משמשים כוח חלוץ לחקלאות באזורים רבים במדינת ישראל ובגולן בפרט. שגרת הלימודים שלהם כוללת עבודת כפיים בשדות החקלאיים משעות הבוקר המוקדמות, כאשר את לימודיהם הם מקיימים אחה"צ. מבחינת חקלאי הגולן כוח עבודה זה מהווה בשורה של ממש, בייחוד לאור האתגרים הרבים שתחום זה מזמן. שינויי האקלים, מחסור בידיים עובדות, גידול באוכלוסיית העולם ומלחמות המשנות את נתיבי הסחר הם רק חלק מהגורמים המשפיעים על החקלאות ברמה הגלובלית והמקומית. בנוסף עתיד החקלאות במדינת ישראל ובגולן בפרט נדון רבות בשנה האחרונה ביחס לרפורמה בחקלאות והיכולת להתמודד בתחרות מול שווקים מכל העולם. אתגרים אלו ועוד נוספים מדגישים את הצורך במעבר מחקלאות מסורתית לחקלאות מדויקת העושה שימוש מושכל במים ובמשאבי הטבע וכזאת שתאפשר לשמור על האיזון בין עבודת האדם ופתרונות טכנולוגיים שקיימים כיום. מתוך הבנה שעתיד החקלאות תלוי ביכולת לקיים חקלאות מקומית איכותית כזו שתיתן מענה לאתגרי העתיד פותחה תוכנית חינוכית ייחודית בשיתוף פעולה עם רשת רוח הגולן ובית ספר רגבים. ייחודה של התוכנית הוא בחיבור למחקר, יזמות וטכנולוגיות בתחומי החקלאות השונים, הנבחנים במכון שמיר וחוות היישום אבני איתן ופיכמן. התוכנית כוללת שילוב של רכזי תחומים ביחידה לחקלאות וחדשנות, חוקרים ממכון שמיר ומוסדות אקדמים מובילים ויזמים מהאזור.

בחשיבה עם צוותי החינוך השונים באולפנא ובישיבתית ולאחר תהליך ארוך של מיפוי ואפיון פותחו שני מוקדי תוכן. מוקד ראשון הינו מסלול חקלאות מחקרית לתלמידות רגבים – תוכנית רב שנתית (ט'-יב') שמשלבת עבודה מעשית בחוות היישום עם התנסות ביחידת מחקר ועבודת מחקר מסכמת במסגרת עבודת גמר. במסגרת מסלול זה התלמידות עובדות יום בשבוע בחוות היישום אבני איתן, נחשפות למודולים חקלאיים ייחודיים ובוחנות השפעות שונות בהתאם לשאלות שעולות. מוקד שני, קורס חשיפה לשיטות מתקדמות בחקלאות לתלמידי רגבים – עוסק בנושאים של חישה מרחוק, GIS, קרקע ומים והגנת הצומח והתנסות בתכנון פרויקט יזמי. הקורס מאפשר לתלמידים להדהד תהליכים שהם מקיימים בשדה, להעלות שאלות ובעיות ולהתנסות בתכנון מודלים ופתרונות.

שתי תכניות הלימודים נגזרות מתוך אתגרים ובעיות שהמערכת החקלאית והקהילות מתמודדות איתן. תהליך הלמידה מתבסס על התנסות פעילה בגידול חקלאי ובתהליכי חקר על מנת להציע פתרונות אמיתיים לבעיות אמיתיות בסוגיות חקלאיות, מחקריות וטכנולוגיות. התנסות במודלים יישומיים בשילוב טכנולוגיה והבנת יחסי הגומלין לסביבה משמשים בסיס והשראה לפעילות החינוכית לטיפוח ערכי החקלאות והטמעתם בקרב הדור הצעיר ועיצוב דור העתיד של חקלאי ישראל.
תודה ללאה קליינשפיז, מנהלת האולפנא על הזנקת יריית הפתיחה למהלך הרשתי, לישי ירון מנהל הישיבתית על האמונה והשותפות בדרך ולליז מנהלת מרכז היזמות והחדשנות בהובלת המיזם.