בשנים האחרונות אנו עדים לעליה מתמשכת של שימוש בצילומי רחפן לצורך מטרות חקלאיות שונות ומגוונות.…

מיקה שלא עוצרת
שעת לילה מאוחרת בחצר משפחת מנדל בנטור. ריח נעים של מיץ ענבים באויר כשמיקה ויששכר טורחים לבד סביב הפרס, מנקים אותו לקראת סיבוב סחיטה נוסף. זה הבציר השני שלהם תחת המותג MIKA אותו הקימו בתחילת 2021. בזמן הקצר שעבר מאז הם הצליחו לעשות קצת גלים בביצת היין הישראלית ועל הדרך מכרו את כל המלאי.
מיקה ויששכר מנדל מנטור הם סוג של תופעה. הם עלו לגולן ב-2006 מחוות גבעות עולם שבהרי השומרון ורבים מכירים אותם בתור הזוג שהקים את חוות גמלא הסמוכה ליונתן וגר שם במשך שנים עם ששת ילדיהם. בהמשך בנו את ביתם בנטור והמשיכו להפעיל את חוות הבקר. פחות חוות יין צרפתית מבורדו ויותר בית קטן בערבה ומיקה שמודעת לפער הזה לא מתנצלת עליו, להיפך.
"העבודה בחווה היא חקלאות נטו. מגדלים בקר לבשר. לא מייצרים את המוצר הסופי, לא מגיעים ללקוח הקצה. גרנו שם 7 שנים. זה היה אחלה לייף סטייל עם הילדים והזוגיות, היה כל הזמן אקשן כשברקע שנים של אמהות אנטנסיבית שבכלל לא אפשרה לי לחשוב על על משהו אחר. אבל הפרות עניינו אותי במידה. במידה מועטה יש לומר. כשאגם הבת הקטנה שלנו קצת גדלה והסיפור עם הילדים התחיל קצת להשתחרר התחלתי לחשוב מה אני עושה עם החיים שלי. אני לא הטיפוס השכיר, מעולם לא עבדתי בעבודה מסודרת. אני מאלה שצריכים משהו גדול ומעניין ומרחיב אופקים כדי להתפס. אז תקופה ארוכה אכלתי את הראש שלי ושל יששכר בנסיון לדייק מה טוב לי".
"עולם היין בכלל לא היה מוכר לי, לא אהבתי לשתות. הכרתי רק את היין הלא טעים שאבא שלי היה שותה. רק סביב גיל 30 כשפגשתי את היין של יקב פלטר נפתחו לי הצ'אקרות וגיליתי שיין יכול להיות טעים והיה לי כיף לשתות. יש לא מעט קוים מקבילים ביננו ועם הזמן הפכנו לחברים של הפלטרים. יום אחד שמעתי שטל מחפש מישהו לכרמים ואמרתי לו אני באה. טל אמר לי מה אני אעשה עם אמא ל-6 ילדים זה לא בשבילך אבל לא ויתרתי לו. כשאני לוקחת על עצמי משימה אני מתאבדת עליה והוא השתכנע".
"המשימה היתה לנהל עבורו את הכרמים שבבעלות חיצונית. בזמנו כמעט 100% מהפרי שלו הגיע מכרמים כאלה והעבודה שלי היתה לנהל את כל האופרציה הזאת, להיות הקשר שבין הכורמים ליקב. זה אומר ללוות את הכורמים משלב החוזה עבור בבחירת החלקות והזנים, פרוטוקול הגידול, הבציר. הכל. חרשתי את הארץ והכרתי את כל מי שעוסק בתחום. כורמים, ייננים, אנשי שווק. זאת היתה מתנה, הכל התיישב לי בדיוק במקום וכל כך התאים לי. גיליתי תעשייה מרתקת עם אנשים – שאמנם סובלים ממעט פלצנות אבל בגדול הם – מוכשרים כמו שדים ועושים יין מעולה.
"נכנסתי לעולם הזה מהצד של הכרם, מהלמטה, מההתחלה הכי התחלתית ובחורפים עבדתי ביקב והכרתי מקרוב את תהליך הייצור. אלו היו 4 שנים מאד אינטנסיביות שנתנו לי היכרות עמוקה עם התחום ונקודת פתיחה שמעטים זוכים לה. במקביל עשיתי גם תואר שני בייננות בפקולטה ברחובות ככה שהיה כיף אבל תכלס לא ראיתי בית תקופה ארוכה ושילמנו על זה מחיר משפחתי. ואז הגיעה הקורונה והכל התנקז לנקודה שאמרתי די אי אפשר להמשיך ככה ולהיות שכירה במקום אחר לא בא בחשבון אז יאללה נעשה יין בעצמנו".
מאותו רגע בינואר 2021 בו קיבלה מיקה את ההחלטה לצאת לדרך עצמאית היא התחילה מרוץ כנגד כל הסיכויים והזמן כדי להעמיד יקב על הרגליים עד עונת הבציר.
"היו לנו חודשים ספורים לעבור מאפס למאה. קודם כל היינו צריכים לגייס כסף. הרבה כסף. להבין מה אנחנו בכלל צריכים, הבאנו חביות מצרפת, פרס מאיטליה, הזמנו בקבוקים, קבענו קו עיצובי, החלטנו מאיפה נביא את הפרי, הקמנו אתר אינטרנט הכל קרה בזמן שיא. זה היה מטורף אבל זה עבד והגענו לבציר 21 מוכנים. עשינו 6,000 בקבוקים לבנים מזנים שונים ועוד אדומים שנבקבק בקרוב ויצאו למכירה בסוף השנה".

איך אתם משווקים את עצמכם?
"אני לא אוהבת שמשווקים לי ואני לא אוהבת לשווק. הקמתי אתר אינטרנט ועמודי אינסטגרם ופייסבוק. זה הכל, אנשים התחילו להגיע, טעמו, נהנו ורצו לספר לחבר'ה. זה הלך מפה לאוזן ועבד יפה מאד. אני מאמינה שאם אתה עושה את הכי טוב שלך ומביא מוצר ליגה לאומית, הקסם כבר יקרה לבד".
חלק מהקסם של מיקה היא מגישה בבית הקפה שהם פתחו במקביל לעבודה בחווה וביקב בו הם מגישים את היין שלהם כמובן יחד עם מנות מחומרי גלם מקומיים. "תראה, אין לי כוונות לכבוש את העולם", מיקה מסכמת, "אני רוצה להיות אמא ואוהבת את החיים שלי כמו שהם. אנחנו בנויים כרגע לסדר גודל של 20,000 בקבוקים וזה מתאים לי עם היקב פה מתחת לבית. כן יש לי חלום לעשות פה מקום של קולינריה מקומית. מעדניית פארם טו טייבל אמיתית עם ארוחות שף וטעימות יין. חלק מהמוצרים נגדל בעצמנו וחלק נביא מהשכנים. הגולן הוא אזור מדהים עם חומרי גלם הכי טובים בארץ. אני מסתובבת במעדניות הכי שוות בתל אביב ורואה גבינות ושמן זית ופירות ודבש הכל מהגולן אבל לי כתושבת האזור כל הטוב הזה לא נגיש. למה? זה לא הגיוני אז אני רוצה דבר דומה אבל הכי פיין, ברמה הכי גבוהה שיש. לעשות תל אביב בנטור".
היכנסו לאתר הבית של יקב מיקה https://mikawinery.co.il/