באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…

סיכום מפגש מגדלי נשירים 10.01.2024
אומרים שהרצאה טובה היא כזו המאפשרת לשומע לזכור ממנה מסקנה אחת, או משפט אחד, הגורם לו לחשוב. כך היה במפגש מגדלי הנשירים בגולן, אשר התקיים השבוע ביום רביעי (10.01) במועדון מושב אבני איתן וכך ננסה גם לסכם את האירוע- במשפט או מסקנה אחת מכל הרצאה.
תחילה דיברה מדריכת הנשירים ד"ר ענת זיסוביץ' חריט, אשר בימים אלו מפונה מביתה ושומרת על חוסן הקהילה שלה, יחד עם הדרכה בצל מלחמה. ענת סקרה את תמונת המצב העגומה של מנות הקור בגולן. והמסקנה היא כי בנקודת הזמן הזו מדובר בחורף החם ביותר מזה 22 שנה, יותר מחורף 2021 שהיה אז החורף החם ביותר מזה עשרים שנה. משמעות הדבר היא פגיעה ביבול, גם אם לא פגיעה הנראית לעין, כמו בדוגמא של תפרחות תקינות למראה שאינן פוריות. לשאלת הצורך בריסוסי שמן ענתה ענת: "עדיף לרסס, כל עין נצרכת". תודה ענת, מתפללים שיגיע הקור ויקטין את הנזקים הצפויים.

אחרי ענת עלה אייל נבואשר הציג את הקול הקורא לבחינת מערכות ניטור השקייה מתקדמות אשר פתוח לציבור המגדלים וייצא לדרך כבר בעונה הקרובה. אחרי אייל עלה ערן גיחון מחברת cropex שהיא אחת מהחברות המעמידות לרשות ציבור מגדלי הנשירים מערכת ניטור מתקדמת המבוססת על חיישן יחיד בקרקע (איור 2) שיחד עם נתוני מז"א וצילום NDVIמאפשר לתת הנחייה השקייה עבור הברז של החלקה.


גם נציג חברת supplant, דודו מעוז, שזה מכבר יצא מרצועת עזה, סיפר על טכנולוגית ניטור ההשקיה של החברה הנשענת גם היא על מטאורולגיה ועל בדיקות רטיבות נפחית בקרקע ואף מוסיפה בדיקות גודל פרי (בדומה לרקע באיור 3). דודו וגם ערן זמינים לפניות מגדלים גם מחוץ לפיילוט של הקול הקורא של היחידה לחקלאות וחדשנות גולן.
אחרי מרק חם אלון אלמז, עוד לוחם שיצא מרצועת עזה נחוש לקדם את החקלאות שעוד מתקיימת בישראל, סקר בפנינו את יתרונותיהם הבדוקים של מווסתי הצמיחה של חברת תפזול. הורמון הציטוקינין בלט ביכולתיו להגדיל פרי ולהערת עיניים רדומות לפני טיפולי התעוררות/שמן והורמון הברסינוסטרואיד נחקר בימים אלו ע"י חוקרי מופ צפון במטעי שקד, דובדבן וליצ'י עם תוצאות ראשוניות טובות הן בגודל הפרי והן בצבעו. לשאלת הקהל לגבי אופן רכישת הורמון הברסינוסטרואיד, אלון ציין את תכשיר ה"ביו-גרין", המשולב עם אצות ים.
מנהל חוות מתתיהו, יובל עוגני, סקר בפנינו ניסוי כנות אפרסק, אשר חייב להתבצע בכל ארץ ובכל אזור, שכן התאמת הכנה לאזור הגידול היא הצעד הראשון בשיפור תכונותיה.בניסוי בלטו לטובה 3 כנות: 677, GN 15 וכנת הויקינג (איור 4).

ד"ר ליאור גור, חוקר הבית במכון שמיר שבימים אלו גם מגויס למשטרה הצבאית בראש פינה הציג 2 עבודות בנושא קמחונות , אחת עוסקת בהדברת קמחון בנקטרינה וכבר פורסמה בעבר בניוזלטר של היחידה לחקלאות וחדשנות גולן. העבודה השנייה עסקה ביישומי מפוח חום משולבי ריסוסים כנגד קמחון התפוח אשר נמצא יעיל באותה המידה כמו ריסוסים כל 7 ימים (איור 5) ואף נמצא יעיל כנגד ציקדות.

אחרון עלה איציק רונזבליט מ"גליל תבור יישומי אוזון לחקלאות והציג את מחוללי האוזון שיודעים "להתלבש" על המרססים ולהעשיר מים באוזון להדברת מחלות. ריסוס או השקייה באמצעות אוזון נחקרים יותר ויותר ונמצאים יעילים בשלל יישומים. הרווח האקולוגי ברור, שארתיות האוזון: 15 דקות ועלות הריסוס כוללת את עלויות מפעיל הטרקטור בלבד. לפרטים: 0545676834.
להרחבה והעמקה, מוזמנים להיכנס לתיקיית המצגות בלינק הבא: https://drive.google.com/drive/folders/1pVw8KkeGN6MCP6PmrAl05IOwa8T_Nv9a?usp=drive_link
אנחנו רוצים להודות לכל השותפים במפגש, המרצים והמשתתפים, במיוחד בתקופה זו. האפשרות לצאת ולהתראות האחד עם השני תוך כדי השתתפות בהרצאות מקצועיות אינה ברורה מאליה. בקהל היו מגויסים, מפונים, בני משפחה של המשתתפים באופן פעיל בלחימה ומבחינתנו יש בכך אמירה: חקלאות הגולן ממשיכה בכל הכח ועל אף האיומים. תודה לחברת תפזול על השתתפותה ולכולכם נאחל עונה פוריה, שקטה ובטוחה.
כתבה:
אביטל כיטוב, רכזת הגנת הצומח, היחידה לחקלאות וחדשנות גולן
טלפון: 054-4765206
מייל: avitalk@gri.org.il