באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
מלכודות עש משדרות חלק ב' – בחינת הטכנולוגיה ברמת הגולן
הקדמה
בחלק א' של כתבה זו סקרנו את טכנולוגית המלכודות המשדרות על יתרונותיה, מחיריה ואופן פעולתה. הניסיונות והמחקרים בארץ ובעולם בתחום המשדרות חותרים להוכחת פוטנציאל החיסכון בעלויות הגנת הצומח בין אם ע"י חסכון בריסוסים ובין אם ע"י חסכון בכוח אדם.
כפי שנכתב בכתבה הקודמת, במהלך שנת 2023 נבחנו לראשונה ברמת הגולן מלכודות משדרות על בסיס רכיב אופטי בשטחי המטעים של תל פארס ע"י השירותים להגנת הצומח באמצעות החברה לחקלאות בגליל העליון במסגרת "המודל לחקלאות סביבתית". מלכודות אלו נתלו ע"מ לנטר את עש המשמש (אנרסיה) ובמקביל לבחינה זו, ההתארגנות האזורית כנגד האנרסיה מטעם היחידה לחקלאות וחדשנות גולן בהובלת משה גלבנד המשיכה באיסוף נתוני ניטור במלכודות ידניות. הצבתן של המלכודות המשדרות לצד מלכודות ידניות מביאה לידנו הזדמנות נוספת לבחון את הטכנולוגיה החדשה ברמת הגולן ולהבין את מידת הבשלות שלה במטעים מסחריים.
לאחר שהצגנו על גבי תצ"א את סמיכותן של המלכודות המשדרות לאלו הידניות ב-7 חלקות (איור 1), כעת נשווה בין הלכידות בכל אחת מהן בנפרד. לצורך שמירה על אובייקטיביות ואנונימיות מספרנו את החלקות באופן אקראי מ-1 עד 7 מבלי לציין את מיקומן על גבי המפה.

תוצאות
בכל אחת מהחלקות הושוו נתוני הלכידות של המלכודת המשדרת למלכודת הידנית בערכים של נתוני לכידות יומיים אשר התקבלו מקריאה אחת לשבוע לאורך חודשים מרץ-ספטמבר 2023. מאחר והקריאה במלכודות מתבצעת אחת לשבוע, ערך הלכידה היומי לרוב אינו ערך שלם אלא שבר. לדוגמא- אם במלכודת נצפו שני עשים ביום הקריאה השבועי, הנתון שיופיע יהיה 0.29 שהוא תוצאה החילוק של שני עשים ב-7 ימים.

בחלקה 1 הלכידות הראשונות ("ביופיקס"), אשר נחשבות קריטיות לצורך התאמת מועדי הריסוסים לאופן התפתחות העש לפי שיטת "ימי המעלה" , התקבלו בשתי המלכודות באותו יום ובאותו המספר. מעבר ללכידות אלו, לא הייתה התאמה בין המלכודות: המלכודת המשדרת דיווחה על עלייה בכמות הלכידות במהלך חודש יוני ועד אמצע יולי ואילו בידנית לא נצפו עשים כלל. בסוף יולי התהפכה התמונה: במלכודת הידנית נמצאו מעט עשים במשך שבועיים רצופים ואילו במלכודת המשדרת לא דווחו לכידות כלל. מאמצע אוגוסט ואילך שתי המלכודת הציגו מספר לכידות יומי זהה.
בשיטת "ימי מעלה" אנו עוקבים אחר מחזור החיים של המזיק בימי מעלה שהן יחידת זמן הכוללות טמפרטורות בחלקה המטופלת, זמנים בשעון מקומי וקצב ההתפתחות של המזיק. לפי ספירה זו מתזמנים את השלבים בהם המזיק חשוף כמה שיותר לחומרי הדברה ומדבירים בשלבים אלו בלבד.

חלקה 2 מדגימה את אחד החסרונות בשילוב טכנולוגיות בתנאי שטח: בימים בהם נצפו הלכידות הראשונות במלכודת הידנית, המלכודת המשדרת לא שידרה נתונים כך שלא ניתן לדעת אם היו לכידות בימים אלו וכמה. בהמשך העונה פעם הייתה זו המשדרת שלכדה עשים בכמות גבוהה יותר מהמלכודת הידנית (לדוגמא 12-26.6) ופעם להיפך (3-31.7).

בחלקה 3 שוב ניתן לצפות בהיעדרן של קריאות קריטיות מאת המלכודת המשדרת בתאריך ה-22.5. בנוסף לכך נראה כי המשדרת זיהתה עשים בחלקה בתאריך יחיד לאורך העונה לעומת המלכודת הידניות אשר לכדה ב-8 תאריכים שונים.

בחלקה 4 לראשונה הייתה זו המלכודת המשדרת שהראתה לכידות ראשונות בחלקה לפני המלכודת הידנית, כך גם לגבי הלכידות העוקבות. בהמשך העונה אין סנכרון בין המלכודות כפי שכבר ראינו, פעם נצפות לכידות במשדרת ופעם בידנית.

בחלקה 5, באופן מעניין, המלכודת הידנית לכדה את העש הראשון שבוע לפני המלכודת המשדרת אולם במספרים נמוכים יותר. תופעה זו חוזרת לאורך העונה: כאשר המשדרת לכדה, היא לכדה במספרים גבוהים יותר. תאריך ה-29.5 בחלקה זו הוא מעניין במיוחד, בו המלכודת המשדרת מציגה מעין שפל בין לכידות רבות בעוד המלכודת הידנית מציגה שיא.

חלקה 6 מקצינה את התמונה שהתקבלה מחלקה 5: המלכודת הידנית הייתה ראשונה ללכוד אולם לאורך העונה לכדה מעט עשים בשני תאריכים לעומת הלכידות במספרים גבוהים ב-12 תאריכים לפי המלכודת המשדרת. כמו בחלקה 5, גם בחלקה 6 באמצע מאי נרשמו מגמות הפוכות: היכן שהמשדרת קראה שפל בין שני שיאים, הידנית הראתה שיא בודד.

בחלקה 7 המלכודת הידנית מראה מגמת לכידות דומה לזו שבחלקה 6 (ובחלקה 1). שוב הלכידה הראשונה מתקבלת ע"י המלכודת הידנית, שוב מספרי העשים במלכודת המשדרת גבוהים יותר.
מסקנות
לאורך כל העונה ובכל אחת משבע החלקות נתוני הלכידות שונים בתכלית בין המלכודות המשדרות למלכודות הידנית הן במספר הלכידות והן במועדן. ייתכן והבדלים אלו נובעים בין היתר מהבדלים בחוזקת הפרומון או בשעות הקריאה, במקרים מסוימים ייתכן כי המלכודות מפריעות זו לזו במשיכת העשים. בהתייחס ללכידה הראשונה, ה"ביופיקס", מתוך שש החלקות בהן שתי המלכודות שידרו יחד בתחילת העונה, המלכודת הידנית הקדימה את המשדרת ארבע פעמים. לכן, לצד הסתייגויות הנוגעות לאופיו הבלתי צפוי של המזיק (אשר טרם נחקר בתנאי מעבדה) ולמשמעות הלכידות בקביעת ממשקי טיפול, מתצפית זו עולה שאלת הבשלות של טכנולוגית המלכודות המשדרות אלו מול הניטור הידני. שאלה זו עולה בימים אלו גם בשטחי האפרסק והנקטרינה בגליל במסגרת גיבוש תהליך קבלת ההחלטות לטיפול באנרסיה בשיתוף פעולה עם פרופ' דני שטיינברג. גם בגליל התקבלו תוצאות דומות, אשר במהותן מבקשות להסביר את השוני בנתוני לכידה בין המלכודות המשדרות והמלכודות הידניות.
כתבה:
אביטל כיטוב, רכזת הגנת הצומח, היחידה לחקלאות וחדשנות גולן
טלפון: 052-8348409
מייל: avitalk@gri.org.il